een van de stranden van Kokkini Chani

Kretahuis

een vakantiehuis waar je je thuis voelt!


Pasen op Kreta

Pasen is het grootste kerkelijk feest in Griekenland en op Kreta. Met de stille week, processies door de dorpen op de avond van goede vrijdag. De verbranding van de Judaspop op ieder dorpsplein op zaterdagavond. En op zondag uitbundig eten en drinken met de familie. In 2019 wordt Pasen gevierd in het weekend van 28 april.


Feestdagen in Griekenland

In Griekenland wordt de dag van de arbeid op 1 mei groots gevierd; men gaat picknicken en plukt margrieten om een krans voor het huis te maken. Maria Hemelvaart op 15 augustus wordt ook uitbundig gevierd. Op 25 maart viert Griekenland de onafhankelijkheid vanwege de opstand tegen de Turken in 1821. Op 28 oktober is het Ochi-dag: deze feestdag is ter ere van het 'nee' dat Griekenland tegen Mussolini zei, bij het begin van de 2e wereldoorlog.

bloeiende margrieten op Kreta

Schoolvakanties

Op Kreta hebben de kinderen minder vaak vakantie dan in Nederland maar als ze vakantie hebben dan is dat voor een langere periode. Met Pasen zijn de scholen 2 weken dicht. De week voor en de week na het paasweekend. Met Kerst zijn de scholen ook twee weken dicht. Daarnaast is er natuurlijk de zomervakantie; deze begint half juni en eindigt in de week van 11 september.


Het weer op Kreta

Kreta heeft een warm mediterraan klimaat. De maanden juni, juli en augustus zijn warm en droog. De temperatuur overdag is dan zo'n 30 graden Celsius. In de dorpjes aan de kust zoals Kokkini Chani waait ook in de zomer een verkoelend zeewindje. In de winter is het koeler op Kreta maar het is nog steeds zacht. En op een plekje uit de wind en in de zon is het al snel een graad of 20. Wel valt in de wintermaanden de meeste regen. En die regen doet weer wonderen voor de natuur. Alles wordt weer groen en overal op het eiland groeit en bloeit van alles.Eten op Kreta

eten op Kreta

Het Griekse eten is heerlijk met veel verse ingrediënten. Bij geen enkele maaltijd ontbreekt de Griekse salade: tomaat, komkommer, uit, olijven en een stuk Feta. Of de groene salade: fijn gesneden Romaanse sla met lente-uitjes, komkommer en dille met als dressing olie en citroen.

Ook de tzatziki mag niet ontbreken: Griekse yoghurt met knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Heerlijk met een stuk vers brood. Of de patat... met de hand gesneden en gebakken in de eigen olijfolie.

Vlees wordt op Kreta het meest gegrild waardoor het minder vet is. U kunt natuurlijk ook uw eigen maaltijd klaar maken in de buitenkeuken van Kretahuis.


Kretahuis in Kokkini Chani op Kreta, p.a. familie E. Remidianakis te Schalkwijk