een van de stranden van Kokkini Chani

Kretahuis

een vakantiehuis waar je je thuis voelt!


Werken vanuit Kretahuis

Vanuit Kretahuis is het prima werken. De wifi-verbinding is goed en vergaderen op afstand via Teams of andere programma's gaat prima. Het tijdsverschil met Nederland is een uur dus dat vraagt weinig aanpassingen. Werken kan vanuit de zeekamer met een fantastisch uitzicht op zee of vanaf een van de overdekte terrassen.


Blue Flag stranden op Kreta

strand op Kreta

Natuurlijk ga je tijdens een vakantie op Kreta naar een strand. en dan het liefst niet iedere keer naar hetzelfde strand. Maar dan eens hier en een volgende keer daar. Er komt vanzelf een favoriet strand uit! Er zijn op Kreta sowieso enorm veel stranden en strandjes. Met zacht zand, iets harder zand, kiezeltjes,kiezels of hier en daar een rotsblok.

Een strand met een zogenaamde Blue Flag is een schoon en veilig strand. De Blue Flag wordt als keurmerk uitgereikt door de onafhankelijke non/profit organisatie `Foundation for Environmental Education'. De criteria om een blauwe vlag te krijgen zijn onder meer milieuvoorlichting, waterkwaliteit, voorzieningen, veiligheid en service.


Op Kreta hebben in totaal 115 stranden in mei 2019 dit eco-label ontvangen. Kokkini Chani heeft zelfs 3 stranden met een Blue Flag! Het zijn de stranden bij de hotels Knossos Beach, Rinella en Themis Beach.Pasen op Kreta

Pasen is het grootste kerkelijk feest in Griekenland. Het is het einde van de vastenperiode die 40 dagen duurt. De week voor Pasen noemt men de stille week. Op Goede Vrijdag zijn er in de avond processies in de dorpen. De verbranding van de Judaspop voor het plein van de kerk op zaterdagavond na de dienst gaat gepaard met veel knalvuurwerk. 'Het licht' wordt die avond opgehaald en doorgegeven aan elkaar. Iedereen gaat met een vlam van het nieuwe licht naar huis om een kruis onder de voordeurpost te maken. Op zondag wordt het Pasen gevierd met veel eten en drinken met de familie. In 2024 wordt Pasen gevierd in het weekend van 5 en 6 mei.


Feestdagen in Griekenland

In Griekenland wordt de dag van de arbeid op 1 mei groots gevierd; men gaat picknicken en plukt margrieten om een krans voor het huis te maken. Maria Hemelvaart op 15 augustus wordt ook uitbundig gevierd. Op 25 maart viert Griekenland de onafhankelijkheid vanwege de opstand tegen de Turken in 1821. Op 28 oktober is het Ochi-dag: deze feestdag is ter ere van het 'nee' dat Griekenland tegen Mussolini zei, bij het begin van de 2e wereldoorlog.

bloeiende margrieten op Kreta

Schoolvakanties

Op Kreta hebben de kinderen minder vaak vakantie dan in Nederland maar als ze vakantie hebben dan is dat voor een langere periode. Met Pasen zijn de scholen 2 weken dicht. De week voor en de week na het paasweekend. Met Kerst zijn de scholen ook twee weken dicht. Daarnaast hebben de kinderen een lange zomervakantie; van half juni tot in de week van 11 september.


Het weer op Kreta

Kreta heeft een warm mediterraan klimaat. De maanden juni, juli en augustus zijn warm en droog. De temperatuur overdag is dan zo'n 30 graden Celsius. In de dorpjes aan de kust zoals Kokkini Chani waait ook in de zomer een verkoelend zeewindje. In de winter is het koeler op Kreta maar het is nog steeds zacht. En op een plekje uit de wind en in de zon is het al snel een graad of 20. Wel valt in de wintermaanden de meeste regen. En die regen doet weer wonderen voor de natuur. Alles wordt weer groen en overal op het eiland groeit en bloeit van alles.


Eten op Kreta

eten op Kreta

Het Griekse eten is heerlijk met veel verse ingrediënten. Bij geen enkele maaltijd ontbreekt de Griekse salade: tomaat, komkommer, uit, olijven en een stuk Feta. Of de groene salade: fijn gesneden Romaanse sla met lente-uitjes, komkommer en dille met als dressing olie en citroen.

Ook de tzatziki mag niet ontbreken: Griekse yoghurt met knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Heerlijk met een stuk vers brood. En de patat... met de hand gesneden en gebakken in de eigen olijfolie.

Vlees wordt op Kreta het meest gegrild waardoor het minder vet is. U kunt natuurlijk ook uw eigen maaltijd klaar maken in de buitenkeuken van Kretahuis.


Kretahuis in Kokkini Chani op Kreta, p.a. familie E. Remidianakis te Schalkwijk