een van de stranden van Kokkini Chani

Kretahuis

een vakantiehuis waar je je thuis voelt!


Vakantie eiland Kreta

Kreta is het grootst en bekendst van alle Griekse eilanden met een oppervlakte van 8302 km2. Dat is bijna een vierde deel van Nederland! Het langgerekte eiland heeft een lengte van 260 km en een breedte van hooguit 60 km. Op het smalste gedeelte is het eiland zelfs maar 11 kilometer breed. Het eiland wordt ieder jaar door veel toeristen bezocht. Het eiland is echter zo groot dat je weinig merkt van andere toeristen. De hoofdstad van het eiland is Heraklion. De Kretenzers zijn enorm vriendelijk en gastvrij waardoor je je al snel thuis voelt op dit Griekse eiland.

een van de vele haventjes op Kreta

Kreta heeft een rijke historie die zo'n 3000 jaar voor Chr. begint met de Minoïsche beschaving. Van die periode is nog heel veel terug te vinden op het eiland. De meest bekende opgravingen zijn de paleizen van Knossos, Phaestos, Malia en Zakros. In Kokkini Chani zijn de restanten van een Minoische villa gevonden en te bezoeken.


De bekende en drukbezochte plaatsen op Kreta zijn Chersonissos, Malia, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos. De winkels zijn in de toeristische plaatsen alle dagen open van 9.00 tot 23.00 uur. In de grote steden zijn de winkels vaak 's middags en op zondag gesloten.


Kokkini Chani

Het dorp Kokkini Chani is een langgerekt dorp. Het ligt 13 kilometer ten oosten van de hoofdstad Heraklion en 14 kilometer ten westen van Chersonissos. Het dorp heeft een aantal appartementcomplexen en wat hotels. Er zijn tavernes, supermarkten, restaurantjes en barretjes. In de tavernes en restaurantjes komt de plaatselijke bevolking ook graag. Natuurlijk informeren we u over de leukste plekken in het dorp als u naar Kretahuis komt.

zicht op Kokkini Chani vanaf Anopolis

Het dorp heeft grote maar ook kleinere zandstranden met ligbedden en parasols. De zeebodem loopt overal geleidelijk af en is hierdoor zeer geschikt voor kleine kinderen. Sommige stranden hebben watersportmogelijkheden.


Vanwege z'n ligging is Kokkini Chani prima geschikt als uitgangspunt om het eiland te verkennen. Met een huurauto kunt u prachtige dagtochten maken en het hele eiland prima bereiken.


In Anopolis op kilometer afstaand van Kretahuis ligt Watercity, een gigantisch groot waterpark met veel verschillende glijbanen en zwembaden. In Gournes bevindt zich het grootste zee-aquarium van Griekenland.


Voor wie niet over een rijbewijs beschikt of in het buitenland niet wil auto rijden zijn er ook andere mogelijkheden om het eiland te verkennen. Vanuit Kokkini Chani kunt u van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ieder half uur de bus nemen naar Agios Nikolaos of Heraklion.


Wat kunt u zien of doen op Kreta?


Historie

de schijf van Festos

Volgens de Griekse mythologie verborg de godin Rea haar pasgeboren zoon Zeus in een grot op de Lassithihoogvlakte op Kreta. In de periode dat Minos koning was op Kreta kwam het eiland tot bloei. Er zijn nog zeer veel overblijfselen uit die Minoïsche periode die begon omstreeks 2600 voor Christus. De meest bekende opgravingen zijn te vinden in Knossos (bij Heraklion), Festos, Malia en Zakros. In het Archeologische museum van Heraklion kunt u de vele vondsten uit de Minoïsche periode bewonderen.


Watercity

Watercity

Het grote zwemparadijs Watercity in Anopolis ligt vlakbij Kretahuis. Het is een enorm waterpark met allerlei soorten waterglijbanen en zwembaden. Er zijn ligbedden, parasols en eettentjes waardoor je je prima een hele dag kunt vermaken. Watercity ligt op 2 kilometer afstand van Kretahuis. Hier vindt u de link naar de website van Watercity


Samariakloof

De Samariakloof, iedereen die aan vrienden of kennissen verteld dat ie naar Kreta gaat, zal bijna altijd iets te horen krijgen over deze geweldige wandeling van 18 kilometer. De Samariakloof is een van de langste natuurlijke kloven van Europa. Samariakloof Het is de smalste kloof ter wereld en ontstaan door het water wat zich eeuwenlang een weg naar de zee heeft gezocht. De tocht begint met een natuurlijke en op sommige punten erg steile trap van 1200 meter. In het voorjaar staat er nog water in de kloof, er zijn bruggetjes en stapstenen neergelegd om droge schoenen te houden.

Samariakloof

Gaat u naar de Samariakloof denk dan vooral aan goede, stevige schoenen en een pet tegen de zon. Ook belangrijk zijn kortgeknipte teennagels. Het einde van de kloof komt uit bij de Libische zee in Agia Roumeli. Vanaf hier vertrekt de boot naar Chora Sfakion. De Samariakloof is meestal geopend vanaf half april tot eind september. De excursie is het best met een organisatie te ondernemen. Dit omdat het beginpunt op een heel andere plek ligt dan het eindpunt. Ook is het fijn om hulp te kunnen krijgen als onderweg iets vervelends gebeurt.


Spinalonga

Spinalonga, een klein eilandje van 200 bij 500 meter is ook wel bekend als het lepra-eiland is ook een zeer bekende trekpleister op Kreta. Dit kleine eilandje ligt vlakbij Elounda en Plaka. De Venetianen hebben hier ooit een vesting gebouwd.

Spinalonga

Vanaf 1903 werden alle mensen die lepra hadden naar Spinalonga verbannen. De mensen werden ondergebracht in de gebouwen die gebouwd waren door de Venetianen en de Turken. Deze huizen waren oud. Omdat geen mens op het eiland wilde komen uit angst voor besmetting en de leprozen zelf niet in staat waren om de huizen te onderhouden hebben deze mensen in zeer slechte omstandigheden geleefd.

In 1955 gaf de Griekse overheid definitief aan dat lepra geen besmettelijke of ongeneeslijke ziekte was. Vanaf die tijd konden de bewoners terugkeren naar het vaste land, uiteindelijk werd de leprakolonie in 1957 opgeheven.

Op het eiland kunt u nu nog zien hoe de leprozen woonden en leefden. Het ziekenhuis, de kerk, en enkele huizen waar de leprozen woonden zijn voor een deel met geld van de Europese unie gerenoveerd. Dagelijks vertrekken bootjes naar Spinalonga vanuit zowel Agios Nikolaos als vanuit Elounda


Lassithihoogvlakte

De Lassithihoogvlakte op de grens van de provincies Heraklion en Lassithi wordt ook wel de wieg van Zeus genoemd en is een prachtig stukje Kreta wat prima te bezoeken is tijdens een dagtocht met de auto.

Lassithihoogvlakte

Op de vlakte die een oppervlakte heeft van 5 bij 5 kilometer zijn heel veel kleine dorpjes te vinden. Er wordt nog steeds van alles verbouwd. De vlakte wordt omgeven door bergen en ligt op ongeveer 800 meter hoogte. Hierdoor is het er kouder dan langs de kust. Bij het plaatsje Psichro is de Diktigrot waar volgens de Griekse mythologie Zeus is opgegroeid. Vanaf de parkeerplaats loopt u een stukje omhoog naar de ingang van de grot in de 2148 meter hoge Diktiberg. De entree bedraagt enkele euro's. De wandeling door de grot zelf is koud maar zeer de moeite waard.

In het plaatsje Agios Georgios is een folkloristisch museum en een museum over Eleftherios Venizelos, een belangrijk Griekse politicus die geboren en getogen is in Kreta. De grootste plaats van de vlakte is Tzermiado.


Kretahuis in Kokkini Chani op Kreta, p.a. familie E. Remidianakis te Schalkwijk