een van de stranden van Kokkini Chani

Kretahuis

een vakantiehuis waar je je thuis voelt!


Samariakloof

in het dorp Agia Roumeli.De wandeling door de Samariakloof is een geweldige ervaring. Het is de smalste kloof ter wereld. De kloof is ontstaan doordat een riviertje tussen de Psiristraberg(1766m.) en de Volakiasberg(2115m.) zich door de eeuwen heen een weg door de rotsen heeft geslepen. Hierdoor is een ongeveer 16 kilometer lange kloof ontstaan.

Eerst moet men door middel van een natuurlijke en op sommige punten erg steile trap 1200 meter afdalen om te beginnen aan de wandeling. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. In het voorjaar kom je niet zonder natte voeten door de kloof, maar in de zomer is het riviertje dat door de kloof loopt helemaal opgedroogd. Samariakloof Op de plekken waar het riviertje nog wel stroomt zijn stapstenen waardoor u toch droog kunt oversteken. Als u door de Samariakloof gaat wandelen denk dan vooral aan goede, stevige schoenen en een pet of hoed tegen de zon. Ook belangrijk zijn kortgeknipte teennagels. Lange nagels krijgen het flink te verduren tijdens de afdaling van de steile trap. En als u het echt niet meer volhoudt dan zijn er halverwege de kloof ezeltjes die de mensen de kloof door helpen.

Het smalste punt noemt men de ijzeren poort. Het einde van de kloof komt uit bij de Libische zee, maar het is nog wel 3 kilometer van de zuidkust verwijderd, dus die drie kilometer moet u ook nog wandelen als u de kloof uit bent. U komt dan uiteindelijk aan in Agia Roumeli, hier vandaan vertrekt de boot naar Paleochora of Chora Sfakion. De Samariakloof is zo'n 14 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie werd de kloof steeds dieper. In 1962 is de Samariakloof tot nationaal park bestempeld vanwege de bijzondere planten en zeldzame dieren (o.a. de Kri-Kri-geit). In de kloof ligt het dorpje Samaria, dat sinds 1965 niet meer bewoond wordt. Ook zijn er een aantal kleine Byzantijnse kapelletjes die vaak in de buurt van een waterbron staan. Bij de waterbronnen zijn rustplaatsen gebouwd.

Het is aan te raden om een fles drinkwater mee te nemen, maar u hoeft niet met liters water te sjouwen, want u kunt uw fles bijvullen bij de bronnen. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gevallen is in de winter en het voorjaar, is de Samariakloof geopend vanaf half april tot eind september. Als u door de smalle kloof wandelt, loopt u op de plaats waar in de wintermaanden de rivier stroomt. In de winter is de kloof onbegaanbaar en dus gesloten.

De excursie is het best met een organisatie te ondernemen. Niet alleen vanwege het feit dat het vertrekpunt op een heel andere plek ligt dan het eindpunt, maar tevens omdat er hulp is in geval er onverhoopt onderweg iets vervelends gebeurt.Kretahuis in Kokkini Chani op Kreta, p.a. familie E. Remidianakis te Schalkwijk